Ako si vybrať správnu batériu pre vašu domácnosť

Výber správnej batérie

Výber batérie môže byť náročnou úlohou, najmä ak vezmeme do úvahy širokú ponuku na trhu. Či už hľadáte umývadlovú, bidetovú, nástennú, podomietkovú, sprchovú alebo stojánkovú batériu, je dôležité urobiť správny výber.

Naše odporúčanie je zamerať sa na kvalitu materiálov, dizajn, funkčnosť a energetickú účinnosť. Starostlivo zvážte potreby svojej domácnosti a preferovaný štýl, aby ste si vybrali batériu, ktorá bude plne spĺňať vaše očakávania.

Pri výbere nezabudnite na inštaláciu a údržbu batérie. Investícia do kvalitnej batérie sa vám z dlhodobého hľadiska oplatí a prinesie vám pohodlie a spokojnosť pri každodennom používaní.

 

Rozhodovanie o type batérie

Skôr ako začnete vyberať konkrétnu batériu, je nevyhnutné zvážiť, aký typ je pre vás najvhodnejší a či ho možno nainštalovať do vášho priestoru. Dizajn batérie je často prvým kritériom, ale nemala by sa prehliadať ani kvalita spracovania a jednoduchosť používania.

Ako vybrať vodovodnú batériu

Typy vodovodných kohútikov

 

  • Umývadlové batérie: zvyčajne si vyberáme medzi nástennými a stojanovými verziami, dôležitá je výška, dizajn a spôsob ovládania.
  • Kuchynské batérie: Často sú obľúbené stojánkové modely s ďalšími funkciami, ako je napríklad vyťahovacia sprcha.
  • Sprchové batérie: existujú nástenné alebo skryté varianty a je potrebné dbať na správne rozstupy.
  • Vaňové batérie: okrem nástenných a skrytých modelov sú k dispozícii aj podlahové batérie.
  • Bidetové batérie: základné vybavenie každého bidetu, možno kombinovať s bidetovými sprchami.
  • Termostatické batérie: udržiavajú nastavenú teplotu vody a obsahujú bezpečnostnú poistku proti obareniu - ideálne pre domácnosti s deťmi.

Inštalácia vodovodných kohútikov

Nástenné vodovodné batérie: tieto batérie sa montujú na stenu a je potrebné zohľadniť rozstup, ktorý je zvyčajne 150 mm. Sú vhodné pre umývadlá aj vane.

Stojánkové vodovodné batérie: Dominujú umývadlám a drezom, ich inštalácia je jednoduchá a do kúpeľne prinášajú moderný vzhľad.

Podomietkové batérie: Inštalácia týchto batérií je skrytá pod omietkou, viditeľné sú len ovládacie prvky. Ideálne pre minimalistický dizajn kúpeľne.

 

Materiál a technológia

Najčastejšie nájdete mosadzné batérie, ale k dispozícii sú aj verzie z nehrdzavejúcej ocele. Tradičnou povrchovou úpravou je chróm, ale k dispozícii sú aj batérie v bielej, čiernej alebo s rôznymi špeciálnymi povrchovými úpravami. Keramická kartuša by mala byť kľúčovým prvkom každej kvalitnej batérie, ktorá zabezpečuje bezproblémový chod a dlhú životnosť.

Špeciálna technológia

Niektoré batérie ponúkajú technológie na úsporu vody, napríklad perlátor, ktorý mieša vodu so vzduchom, čím zabezpečuje silný prúd pri nižšej spotrebe.